Website (laten) maken
Je wilt graag een nieuwe website? Leuk! Wij vertellen je er graag meer over. Bij een website komt namelijk een hoop kijken. We nemen je mee door de belangrijkste stappen.
De eerste vraag waar iedereen die een nieuwe website wilt tegenaan loopt is deze: maak ik zelf een website of laat ik deze maken door een webdesigner?
Website maken

Zelf website maken
Er zijn op het internet meerdere tools te vinden waarmee een website gemaakt kan worden. De ene is makkelijker dan de andere en voor de ene persoon is het makkelijker dan voor de ander. Een van deze tools is WordPress, een veel gehoord CMS (Content Management Systeem) waarmee “iedereen” een website kan maken. Ook wij maken gebruik van WordPress om websites te maken. Er zijn echter wel wat zaken waar rekening mee moet worden gehouden:
– WordPress vraagt meer kennis dan het op het eerste gezicht lijkt. Het kan veel tijd kosten om iets te vinden als je het nog nooit gedaan hebt. De vraag is of deze tijd er wel is binnen je bedrijf?
– WordPress is een veel gebruikte tool, dit weten hackers ook. Het is dus uiterst belangrijk dat je nieuwe website ook veilig is. Hier is ook kennis voor nodig. En wat als het toch een keer mis gaat?
Dit zijn zo maar even twee punten om rekening mee te houden bij het zelf maken van een website. Er zijn er natuurlijk meer, dus bedenk van tevoren of het wel een goede keuze is om de website zelf te maken.

Website laten maken
Toch meer sturing en zekerheid nodig? Dan is het wellicht een verstandige keuze om de nieuwe website te laten maken door een professionele webdesigner. Het grootste voordeel is dat het hele proces (voor, tijdens en na) door ons kan worden begeleid en uitgevoerd. Een complete “ontzorging” dus. Zodat jij je kunt richten op je eigen bedrijf!
Soorten websites
Er zijn verschillende soorten website, welk doel heb je voor ogen en wat moet de website kunnen? Het is goed om hier als eerste over na te denken.

Informatie geven
Is het je voornaamste doel om informatie te geven? Dan kan de website wellicht vrij klein zijn en hoeven er misschien weinig pagina’s gemaakt te worden. Informatie kan in tekst, maar met beeld of video erbij is natuurlijk wel leuker. Voor de bezoeker kijkt het fijner, maar de website zal ook beter vindbaar zijn (lees meer onder het kopje SEO verderop).

Bloggen
Wil je nog beter gevonden worden? Dan is het verstandig om naast het informatie geven ook te gaan bloggen. Oftewel: interessante stukjes schrijven over het onderwerp van je website. Een website die regelmatig wordt aangepast is interessanter voor Google dan een website die 1x gemaakt wordt en daarna niet of nauwelijks meer wordt aangepast. Google ziet dan namelijk dat de website actief is. Bovendien kunnen in de blogs weer linkjes staan naar bijvoorbeeld andere websites.

Webshop
Wil je een online winkel beginnen? Dat kan door het integreren van een webshop op je website! Uiteraard is dit wel meer werk, zowel voor, tijdens als na het bouwproces.
website ontwerp
De keuze gemaakt om het maken van de nieuwe website uit te besteden? Onze webdesigner kan met je om tafel om het ontwerp van de website te bespreken. Hierbij bespreken we de volgende zaken:

Professionele / moderne website
Een professionele website laat zien waar je voor staat, is modern en technisch in orde. Veel gebeurd aan de voorkant maar er is ook veel wat goed moet zijn onder de motorkap. Een professionele website is beter vindbaar en zal dus meer bezoekers trekken.
Er zijn in de loop der jaren veel verschillende websites voorbij gekomen, en het is goed te zien welke websites wat ouder of recenter zijn. De stijl zegt veel, maar de techniek erachter is ook belangrijk. Om goed van start te gaan is een moderne website dus van belang.

WordPress website
Veel websites worden gemaakt met behulp van WordPress. Deze (in principe) gratis tool is vrij makkelijk te begrijpen, maar dan vooral het gebruik ervan als de website al klaar is. Om een (technisch) goede website te maken met WordPress is er toch wel wat kennis nodig. Bovendien is het WordPress systeem zelf wel gratis maar zijn er daarnaast ook nog thema’s en vaak ook plugins nodig. Deze zijn ook vaak gratis echter werken de betaalde thema’s vaak een stuk beter en uitgebreider. Ook bepaalde plugins zijn vaak betaald.

Responsive
Vroeger werd er voor een website maar 1 layout gemaakt, voor elke apparaat dezelfde. Heel vroeger waren er zelfs nog geen mobiele telefoons waar websites op bekeken konden worden… Tegenwoordig natuurlijk wel en het is zelfs zo dat de meeste mensen tegenwoordig een website bekijken via een telefoon of tablet. Een website moet tegenwoordig dus Responsive zijn, een woord dat aangeeft dat de website er goed uitziet op elk apparaat.

SEO
We hebben het er al eerder over gehad; de vindbaarheid van je website. Ontzettend belangrijk, zeker als je iets wilt verkopen. Per slot van rekening maak je niet een website om vervolgens alleen zelf naar te kijken… SEO, oftwel Search Engine Optimization, of in het Nederlands “zoekmachineoptimalisatie”, zorgt voor deze vindbaarheid. SEO is een heel uitgebreid onderwerp waarvan we de belangrijkste zaken bekijken in het eerste gesprek.
website Onderhoud
Als je website eenmaal klaar is wil je natuurlijk ook dat deze goed en veilig blijft draaien. En het liefst zonder er naar om te kijken. Het mooie nieuws is: dat kan! Een website gemaakt door Nieuwe Website Online kan geleverd worden met onderhoudscontract. Wat dat inhoudt vertellen we in dit hoofdstuk.

Hosting
Elke website draait ergens op een computer, oftewel een webserver. Dit wordt ook wel de hosting genoemd, de plek waar je website wordt “gehost”. Het is belangrijk dat dit een goede en betrouwbare plek is. Dit bepaald namelijk de snelheid en ook de stabiliteit van de website. Hoe snel een website laadt is onder andere afhankelijk van de webserver waar deze op draait. En als een server een keer problemen geeft of crasht is het belangrijk dat het bedrijf waar deze draait dit snel kan oplossen.

Backups
Naast het hebben van een goede hosting zijn regelmatige backups ook erg belangrijk. Het kan altijd gebeuren dat bestanden toch kwijtraken bij een storing al is die kan vrij klein. Maar ook een menselijke fout kan ervoor zorgen dat het nodig is een backup terug te moeten plaatsen. Daarnaast kunnen er fouten ontstaan na updates van bijvoorbeeld WordPress of de plugins.

Updates WordPress
In verband met deze updates die zeer regelmatig voorkomen in WordPress, de thema’s en de plugins zijn bovenstaande backups dus erg belangrijk. Maar ook dat de updates regelmatig gedaan worden. Vaak kan dit automatisch maar het is altijd verstandig om daarna te checken of alles nog goed werkt. Soms ontstaan er namelijk problemen na een update en kan zo’n eerdergenoemde backup nodig zijn.
Hosting, backups en updates vallen allemaal onder het onderhoudscontract. Maar ook de jaarlijkse kosten voor de domeinnaam en de e-mailadressen vallen hieronder. Een compleet pakket om ervoor te zorgen dat jouw website in topconditie blijft!

Aanpassingen
Soms is het nodig dat er grotere aanpassingen aan je website nodig zijn. Bijvoorbeeld het toevoegen van een compleet nieuw onderdeel. Of hulp bij het bloggen voor langere duur. Misschien zelfs het volledig uitbesteden van het bloggen. In sommige pakketten is ook dit mogelijk. In overleg kunnen we met jou bekijken wat het handigste pakket is als je hiervan gebruik zou willen maken.
Wat kost een website?
Niet geheel onbelangrijk maar de kosten van een website is vast iets waar je graag meer over wilt weten. Bij Nieuwe Website Online werken we met 2 componenten: 1 bedrag voor het maken van de website en 1 bedrag voor het onderhoudscontract.

Eenmalige kosten
Het is niet op voorhand te zeggen hoeveel de eenmalige kosten in jouw geval zullen zijn omdat dit voor een groot deel afhankelijk is van de soort website wat het zou gaan worden, welke functionaliteit deze moet krijgen en hoe groot deze wordt. Maar om toch een idee te geven kun je een kijkje nemen bij de verschillende pakketten. Daar zie je ook wat er allemaal in een pakket zit. In het eerste overleg worden ook de wensen en de daarbij behorende kosten uiteraard besproken. Goed om te weten dat een eerste overleg volledig vrijblijvend is.

Maandelijkse kosten
Het onderhoudscontract zit in een maandelijks bedrag omdat dit kosten zijn die blijven terugkomen. Hosting, domeinnaam, backups, updates, problemen oplossen zijn allemaal zaken die blijvend nodig zijn. Dit kleine bedrag per maand zorgt er voor dat jij je geen zorgen hoeft te maken of je website wel goed blijft draaien. Je kunt je volledig focussen op de inhoud ervan en je bedrijf.
Interesse? Neem contact op!
Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over jouw nieuwe website, iets wat we ook zeker zullen doen als je besluit een gesprek met ons aan te gaan. Mocht je dit inderdaad graag willen dan nodig ik je uit om het contactformulier op de contact-pagina in te vullen. Wie weet tot snel!