Veelgestelde vragen

Lees hier veelgestelde vragen en de antwoorden.

Toch nog een vraag die er niet bij staat? Neem contact op.

Algemeen

Een WordPress-site wordt ook wel een CMS genoemd. Een website die volledig online gemaakt is en ook aangepast kan worden. De website bestaat uit een layout, diverse plugins (hulp-programma’s) en de inhoud (vaste teksten, berichten (blog), foto’s, video’s). Na oplevering krijg je uitleg over het aanpassen van de website. In de meeste gevallen zal het dan om de inhoud gaan.

Na oplevering krijg je uitleg over het zelf vullen en wijzigen van de inhoud van de website. Moet er meer aangepast worden (bv aan de layout)? Afhankelijk van het gekozen pakket kunnen we ondersteunen voor een bepaald aantal keer per maand. Daarnaast kunnen wijzigen gedaan worden tegen het op dat moment geldende uurtarief.

Zoals al even genoemd in het punt hierboven is het mogelijk om afhankelijk van het gekozen pakket een aantal keer per maand gebruik maken van (hulp bij) aanpassingen. Dit kunnen diverse aanpassingen zijn: layout, technisch, extra functies, plaatsen van berichten of foto’s. Datgene waar je niet uitkomt of niet aan toekomt. Omdat het de ene keer misschien in een kwartier klaar is en een volgende keer anderhalf uur kost is de duur per keer flexibel, met een maximum van twee uur. Heb je een pakket waar geen “hulp bij aanpassing” in zit? Geen probleem, natuurlijk kunnen we wel helpen! De wijzigingen worden dan doorgevoerd tegen het standaard uurtarief.

Aanpassingen

Wanneer je een nieuwe website laat maken door NWO krijg je een compleet pakket. De domeinnaam en hosting worden geregeld, de website wordt in overleg gebouwd volgens onze werkwijze. Ook een eigen email-adres wordt aangemaakt. Na oplevering wordt de website onderhouden en worden er backups gemaakt. Voor technische vragen kun je natuurlijk altijd contact opnemen.

Een volledig pakket, zodat jij je volledig op je bedrijf kunt richten!

Tijdens de bouw van de website zullen we vragen om de teksten en afbeeldingen aan te leveren. Bij het kiezen van afbeeldingen kunnen we uiteraard helpen. Op maat fotografie kan eventueel geregeld worden, neem contact op voor meer informatie. Na de oplevering zul je zelf de inhoud van de website bijhouden. In het opleverdocument lees je hoe dit moet. Voor technische ondersteuning hierbij kun je natuurlijk contact opnemen. Afhankelijk van het gekozen pakket kunnen we ook inhoudelijk ondersteuning bieding.

Omdat er duizenden verschillende layouts (thema’s) voor WordPress bestaan zullen we op basis van ons gesprek een of meerdere layouts kiezen en aan je voorstellen. Mocht hier geen geschikte bij zitten dan zoeken we gewoon verder. Uiteraard ben je vrij om zelf een layout voor te stellen. Wel zullen we dan uitzoeken of dat layout technisch geschikt is.

Bij het kiezen van een domeinnaam (b.v. www.mijnwebsite.nl) zijn een paar zaken van belang:

  • Is de domeinnaam nog niet door iemand anders gebruikt?
  • Wat voor extensie wil je (achter de laatste punt)?
  • Is het middelste deel de naam van het bedrijf of juist iets anders?
  • Wat wil je met de domeinnaam uitstralen?

Mocht je al een idee hebben en graag willen weten of deze vrij is en of het een geschikte domeinnaam is? Neem even contact op en we zullen het uitzoeken. Mocht je nog geen idee hebben, of bovenstaande wordt al wat te technisch? Geen probleem! Dan bespreken we dit tijdens ons eerste gesprek.

Bij het gekozen pakket krijg je minimaal 5 e-mailadressen. Deze hoef je uiteraard niet allemaal te gebruiken, vaak is 1 of 2 al voldoende. Het deel voor de @ mag je zelf, of in overleg, bedenken. Na de @ komt de gekozen domeinnaam te staan (b.v. mijnnaam@mijnwebsite.nl). Het wordt overigens afgeraden om “info” te kiezen aangezien deze vaak al snel als spam wordt gebruikt. De reden is dat bijna elke website een “info” heeft, dat weten de machines die spam versturen natuurlijk ook…

Vindbaarheid, of in een mooie term SEO (Search Engine Optimization), is een veel besproken onderwerp bij het bouwen van een website. En dat is logisch, wie wil nou niet dat zijn website hoog komt in Google? Het is alleen zo’n breed pakket aan maatregelen om dit voor elkaar te krijgen dat het al snel ingewikkeld wordt… En bovendien ook tijdrovend. De reden waarom grote bedrijven met genoeg budget soms zelfs mensen in dienst hebben die zich alleen maar met SEO bezig houden!

Op het gebied van SEO bieden we daarom 2 pakketten aan: SEO Basis en SEO Uitgebreid.

Binnen het SEO-Basis pakket wordt op de verschillende pagina’s tijdens installatie 1 of een paar zoekwoorden gekoppeld. Deze zoekwoorden worden gekozen zonder uitgebreid onderzoek en zullen woorden zijn die het meest voor de hand liggend zijn, zoals bv “auto” of “contact”, afhankelijk van waar de website over gaat natuurlijk. Sommige zoekwoorden zullen redelijk algemeen zijn en mogelijk niet makkelijk om op te scoren. Na installatie zal de website niet actief worden bijgehouden of gemonitord op SEO-gebied.

Binnen het SEO-Uitgebreid pakket zal er voorafgaand aan de bouw van de website een zoekwoorden-onderzoek plaatsvinden. Dit is een uitgebreid onderzoek waarbij we samen een zo groot mogelijke lijst van zoekwoorden samen zullen stellen die te maken hebben met het doel van de website. Met deze lijst bepalen we de beste zoekwoorden, waarbij gekeken wordt naar meerdere aspecten. Hoeveel kans maken we met een zoekwoord? Of is het te algemeen? Wordt een woord sowieso wel gezocht? Wat voor woorden gebruiken concurrenten? De tools die hiervoor gebruikt worden geven vervolgens een SEO-score.

Nadat de zoekwoorden bepaald zijn is het zaak dit technisch goed te verwerken in de site, waarbij naast de pagina’s bv ook de structuur en (interne / externe) linkjes van belang zijn.
En als de website eenmaal draait wordt binnen dit pakket de SEO actief bijgehouden, geoptimaliseerd, gemonitord en op fouten gecheckt.

Disclaimer: goede vindbaarheid is afhankelijk van heel veel onderdelen en er is geen ultieme manier waardoor een website gegarandeerd altijd bovenaan staat. Ook zijn er veel zaken die zelf opgepakt kunnen worden om de vindbaarheid te vergroten, zoals bloggen en linkbuilding. Binnen dit SEO-pakket doen we er alles aan om (binnen de diverse grenzen) de website een zo goed mogelijke vindbaarheid te geven, en zullen we je ondersteunen bij de onderdelen waar je zelf invloed op hebt.

Omdat elke website uniek is en de ene website meer tijd vraagt dan de andere is het lastig om hier een standaard antwoord op te geven. Echter zullen de meeste websites wel binnen 1 maand opgeleverd kunnen worden. We willen er wel bij zeggen dat we de kwaliteit belangrijker vinden dan de snelheid. Per slot van rekening kan een nieuwe website weer een aantal jaren mee!

Pakketten

Op de pagina “pakketten” is te zien wat in elk pakket zit. In alle gevallen wordt de hosting, domeinnaam, een thema (de layout), en 1 of meerdere emailadressen geleverd. Ook doen we niet moeilijk over het aantal pagina’s, plugins of basis-functies. Iedere website is uniek en heeft zijn functies nodig. Uiteraard zijn er bepaalde functies die zeer complex zijn of veel meer implementatie-tijd kosten (denk bv aan een webshop). In dat geval kan het zijn dat hier andere prijzen voor gelden. Dit wordt uiterlijk in het eerste gesprek besproken.

WordPress is een mooi systeem om websites te bouwen en makkelijk om zelf bij te houden. Echter, het wordt ook veel gebruikt… Dit brengt risico’s met zich mee. Veel hackers proberen in te breken op websites, zo ook op WordPress-sites. Gelukkig zijn er een aantal tools om hier mee om te gaan en is het goed te doen om ze buiten de deur te houden! Belangrijk hierbij is wel dat de site goed up-to-date blijft. Zowel het WordPress-systeem zelf, alsook de plugins en het thema krijgen regelmatig updates. En dat is dan meteen weer de kracht van iets wat vaak wordt gebruikt: updates komen regelmatig.

Na een update is het belangrijk om te checken of alles nog goed samenwerkt. En zijn er technische problemen? Dan moeten die ook opgelost worden. Soms kan het nodig zijn daarvoor een backup te raadplegen. Ook die moet er dan wel zijn.
Kortom: de reden van onderhoud is dat jij zorgeloos door kunt werken met je bedrijf en dat de website in topvorm blijft!

In een onderhoudscontract zit meer dan alleen maar het onderhoud zelf. Ook de vaste kosten zoals de domeinnaam en de hosting zitten hierin. Een overzicht:

  • Hosting (ruimte voor de website en e-mail op de server)
  • Onderhoud aan de hosting
  • Domeinnaam
  • Maken backups (dagelijks)
  • Updates WordPress (1x p.w.)
  • Updates theme (1x p.w.)
  • Updates plugins (1x p.w.)
  • Check werking site na updates
  • Oplossen technische fouten
  • Hulp bij aanpassingen *

* Afhankelijk van het gekozen pakket

Als je al een domeinnaam hebt kan deze in principe verhuist worden, vaak kan dit binnen 1 dag, soms duurt het langer. Wat betreft de hosting is het nodig om deze over te zetten. Het is veel praktischer om alles bij 1 bedrijf onder te brengen. Ook om eventuele discussies en naar elkaar wijzen te voorkomen. De aanpassingen die nodig zijn om een bestaande domeinnaam en/of hosting over te zetten worden door ons geregeld na goedkeuring van de website.

Als het bovenstaande geldt, dan bespreken we dit tijdens ons eerste gesprek.

Het onderhoudscontract heeft een minimale contractduur van 1 jaar, na dit jaar is het contract per maand opzegbaar. Op dat moment zou je er voor kunnen kiezen om alleen de hosting en domeinnaam te betalen. De kosten hiervoor zijn onder andere afhankelijk van het soort domeinnaam (.NL of .COM hebben bijvoorbeeld een andere prijs) en hoeveel ruimte je denkt nodig te hebben op de hosting. Neem contact op voor meer informatie.

Houd er echter wel rekening mee dat alle extra werk wat ontstaat door (technische) problemen, aanpassingen aan de website, problemen door conflicterende updates of niet correct of niet vaak genoeg uitgevoerde updates en die niet zelf op te lossen zijn per uur zullen worden gefactureerd…

Technisch

Wanneer het lijkt alsof de website of e-mail niet werken kunnen er meerdere problemen aan de hand zijn. Als je niet weet waar het probleem vandaan komt of je bent ervan overtuigd dat het probleem niet door de eigen computer of internetverbinding komt wil ik vragen contact op te nemen. We zullen proberen zo snel mogelijk te achterhalen waar de storing zit. In de meeste gevallen geven we binnen 1 werkdag een reactie. Hoe lang een storing duurt is natuurlijk niet altijd te zeggen maar we zullen er alles aan doen om een probleem zo snel mogelijk op te lossen. Daarbij moet wel gezegd worden dat we voor sommige onderdelen (zoals bv de hosting) afhankelijk zijn van externe partijen.

In het opleverdocument krijg je ook een uitleg over het instellen van een e-mail-programma. Er zijn drie soorten e-mail: POP, IMAP en WEBMAIL. Bij POP haalt het e-mail-programma de nieuwe e-mails naar je computer en worden ze van de mailserver verwijderd. Voordeel is dat het geen ruimte meer inneemt op de hosting. De beschikbare ruimte op de hosting is namelijk niet alleen voor de website maar ook voor de e-mails (die nog op de mailserver staan). Wil je echter gebruik maken van meerdere apparaten om de e-mail te lezen, dan is IMAP makkelijker. Hier blijven de e-mails op de server staan, en kun je ze vanaf elk apparaat lezen. Nadeel is hier dan uiteraard dat de beschikbare ruimte steeds minder wordt als je veel e-mails laat staan. Hierbij is het dus zaak om regelmatig te schonen en ook niet vergeten de prullenbak te legen 🙂

Heb je hier vragen over of werkt het na de installatie niet goed? Dan kun je uiteraard om hulp vragen.

Een derde optie is om de e-mails niet naar een e-mail-programma te halen maar direct op de mail-server te lezen en beheren. Hierbij log je in op de mail-server zelf. Dit heet WEBMAIL. Het voordeel hiervan is dat je met elk apparaat wat op internet kan kunt inloggen, het nadeel is dezelfde als bij IMAP: dat de e-mails op de server blijven staan en de hosting kan vollopen. Inloggen bij webmail kan via: https://mail.zxcs.nl, je e-mailadres en het bijbehorende wachtwoord.

Bij oplevering krijg je de inloggegevens voor de website en e-mail. Mocht 1 van deze gegevens kwijt zijn geraakt dan kan via het contactformulier om nieuwe gegevens worden gevraagd.

Administratief

Alle pakketten bestaan uit twee componenten: een vast bedrag en een bedrag per maand. Na het opleveren van de website sturen we de factuur voor het vaste bedrag en een link naar de eerste maand-betaling. Na deze eerste (handmatige) betaling zal de rest maandelijks automatisch gaan.

Alhoewel we het jammer zouden vinden als je zou willen opzeggen kunnen er natuurlijk redenen voor zijn. Graag zouden we voordat de beslissing definitief is willen horen wat de reden is. Misschien is er wat aan te doen? We denken graag mee!

Wanneer het toch nodig is om de samenwerking op te zeggen is dit uiteraard mogelijk. De opzegtermijn is na het eerste jaar 1 maand. Zit je nog in het eerste jaar en wil je toch direct opzeggen? Dan ontvang je nog een factuur voor de eventuele resterende maanden onderhoudscontract.

Mocht de website ophouden te bestaan dan worden de bestanden verwijderd, de domeinnaam opgezegd en de hosting stop gezet. Wordt de website verhuist naar een andere hosting dan horen we graag of we hierbij kunnen helpen. In ieder geval kan er dan een verhuiscode bij ons worden aangevraagd voor het verhuizen van de domeinnaam.